Kinderen

Een onderwerp dat niks met mode, plussize of vrouw zijn te maken heeft. Maar wel een onderwerp nauw aan m’n hart.

Kinderen…niet zomaar kinderen. Maar kinderen met een beperking; geestelijk of lichamelijk.

Zelf heb ik een dochter met een laag IQ…nl. 72. Als je nagaat dat een gemiddeld IQ tussen de 85 en 115 ligt… Ze heeft mogelijks ook ADD, maar dat staat niet op papier. Vermits dat een vlieg dat voorbij vliegt soms interessanter is dan hetgeen waar ze mee bezig is, heb ik dat vermoeden. Ook heeft ze een kleine taalachterstand. Iets uitleggen lukt niet altijd even vlot.

Concreet betekent dat mijn dochter mentaal ongeveer 2 jaar achterstaat. Vooral op school vlak. Maar ook op andere vlakken. Op sommige vlakken heel kinds nog en op andere vlakken meer haar leeftijd. Ze is nu 11 jaar trouwens

Tot het 3de leerjaar is ze naar het “gewoon” onderwijs gegaan. Een gemeenschapsschool in het Antwerpse. Door het M-decreet is ze telkens mogen overgaan. Na het eerste, na het tweede en waarschijnlijk na het derde leerjaar ook. Ze kreeg telkens een aangepast pakket en mocht gebruik maken van sticordimaatregelen. Ze was in het derde leerjaar met leerstof bezig van begin tweede leerjaar, terwijl de andere kinderen op schema zaten. Kinderen kunnen heel gemeen zijn. Hoe klein ze ook zijn, er zitten kleine smeerlapkes tussen. (sorry voor mijn taalgebruik, maar hey, mijn blog,he ;-)) Terwijl de leerkrachten best wel blij waren met haar in de klas, werd ze dus gepest en uitgelachen.

Het M-decreet klinkt mooi in theorie, maar de praktijk is net iets anders. De laatste tijd hoor je weer niks anders in het nieuws over het M-decreet. En terecht, want het staat bijlange nog niet op punt. Zoals bij alles heb je veel voor- en tegenstanders. Er is nog veel werk aan de winkel.

Alle kinderen verdienen dezelfde kansen!

Wie meer wil lezen over het M-decreet:

https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/grote-lijnen-van-het-m-decreet https://www.klasse.be/reeks/m-decreet/ http://www.wilgenduin.be/page/sticordimaatregelen.aspx

(mijn dochter is beter af in buitengewoon onderwijs; kleine groepjes, aangepaste leerstof, aangepast tempo, meer ondersteuning, meer begrip van de andere kinderen en leerkrachten)

 

Kelly xxx

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: