Skinny-shaming VS. fat-shaming

Body Shaming

Er zijn verschillende mensen dat beweren dat fat-shaming en skinny-shaming hetzelfde zijn. Dit is echter niet zo! Begrijp me niet verkeerd; body-shaming is fout, maar er is een groot verschil tussen de 2!
Body-shaming is pijnlijk om over te praten. Het brengt een gevoel van schaamte mee, een minderwaardigheidscomplex, verdriet, woede,…


Niemand zou het mogen ervaren dat hun lichaam niet goed genoeg is.

Skinny-shaming gaat hand in hand met opmerkingen over het gewicht. Bijvoorbeeld impliceren dat iemand een eetstoornis heeft. “Zou je niet iets eten, wat ben je bent vel over been.” Of “Eet is een hamburger!” of …

Fat-shaming gaat ook hand in hand met opmerkingen over het gewicht. “Je hebt zo een mooi gezichtje, je zou zo mooi zijn moest je vermageren.” Of “Walvis aangespoeld!” of …
Het grote verschil is hoe wij, onze westerse maatschappij, omgaat met dunne en dikke mensen.
Dun is gelijk aan succesvol, gezond, sportief, verzorgd, ambitieus, doorzetter, intelligent, … Zegt iemand ‘jij bent dun’, gaat de persoon in kwestie het eerder als een compliment ontvangen.
Dik is gelijk aan lui, dom, ongezond, niet verzorgd, geen doorzettingsvermogen, geen discipline,… Zegt iemand ‘jij bent dik’, gaat de persoon in kwestie het als een belediging opnemen. (het woordje ‘dik’ moet zijn kracht verliezen!!! het is maar een drie letterig woordje FUCK IT)
Dit is natuurlijk niet zo, maar het is wel wat vele mensen denken. Het zit zo ingeworteld in onze cultuur, dat deze gedachtes als waarheden worden gezien.
Er zijn onderzoeken gedaan dat aantonen dat dikke werknemers gediscrimineerd worden op het werk, ze worden sneller ontslagen, verdienen minder, worden minder gepromoveerd, etc. Als ze de job al krijgen, om te beginnen. Dit hebben ze getest door 2 verschillende cv’s op te sturen van dezelfde persoon, naar openstaande vacatures. (foto’s digitaal aangepast; dikke en dunne profielfoto’s) De cv’s met de dikke profielfoto kregen 8% minder reactie dan hun dunnere profielfoto.

Uit andere onderzoeken blijkt dat veel van onze dokters vinden dat ze het recht moeten hebben om dikke mensen niet te helpen. (jah, je leest het goed!! mensen dat een eed moeten afleggen om andere te helpen, weigeren dit!)
Er is dus zeker en vast sprake van thin privellige! Net zoals het een voorrecht is om een blanke huid te hebben en om van het mannelijk geslacht te zijn.

Wiki (Een privilege is een recht dat aan een persoon, een groep personen of een organisatie wordt toegekend om deze meer of andere rechten te geven dan waarop men normaal aanspraak maakt. Men verkrijgt een voorrecht. De term privilege komt uit het Latijn)

Slanke mensen kunnen kleding kopen in hun maat waar ze willen, dikke mensen niet.
Dokters kijken naar dikke mensen en denken automatisch aan diabetes, hoge bloeddruk en cholesterol.
Slanke mensen kunnen ‘een Quickske’ doen of een ijsje eten zonder vervelende blikken en vooroordelen, dikke mensen niet.
Slanke mensen zijn gezond, dikke mensen ongezond. Niet waar natuurlijk. Slank is niet persé gelijk aan gezond en dik is niet persé gelijk aan ongezond. Gezondheid hangt af van je mentale gezondheid, je sociale leven, je opvoeding, je voeding, je beweging, je omgeving,… En zelfs al ben je ongezond, dan zijn het nog steeds niemand zijn zaken en verdien je het om met respect behandeld te worden.

Body Shaming is nooit OK. Woorden komen hard aan. Dit zorgt vaak voor depressie, meer/minder eten, onzeker voelen,etc. Maar er is een duidelijk verschil! Dun zijn is maatschappelijk aanvaard, dik zijn niet!

“Imagine a world where people are supported in living happy, healthy lives, free of judgment about the size of their bodies.

De bronafbeelding bekijken

Bronnen
https://qz.com/1079537/body-shaming-why-skinny-shaming-is-not-the-same-as-fat-shaming-and-masks-thin-privilege/

5 Effective Ways People with Thin Privilege Can Fight Fatphobia

Let’s Talk About Thin Privilege

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: