31 tips en weetjes om het leven van dikke mensen aangenamer te maken

31 tips en weetjes om het leven van dikke mensen aangenamer te maken

1. Aanvaard het woord “dik”. Maak het klein. Haal de negatieve lading van het woord. Gebruik het als een beschrijvingswoord. Ik ben groot, ik ben klein, ik ben dik, ik ….. Vraag jezelf eens af waarom je het zo moeilijk vind om het woord “dik” te aanvaarden.
2. Ooit al eens bij stil gestaan, dat we ons lichaam graag hebben…. Wij, de dikkerdjes… Ja, echt!!
3. Diëten werken niet. 95% van de mensen dat gewicht verliest, komt binnen de 5 jaar zijn verloren gewicht terug bij en zelfs meer. Als diëten echt zouden werken, zou de dieetindustrie al lang failliet zijn, ipv een miljarden industrie.
4. Leer over de schade dat jojo’en doet aan het lichaam. Het is veel schadelijker voor je lichaam dan gewoon je eigen maat te behouden.
5. Stop met het spreken over je dieet. Wil je vermageren? Goed, doe maar. Maar begrijp ook hoe schadelijk het is voor ons, wanneer we constant moeten horen hoe schadelijk en ongewenst dikke lichamen zijn.
6. Stop met dikke mensen ongewenst dieet advies te geven. Ook al werkte dat goed voor u, ook al is het goed bedoelt, ook al is het iemand van je familie… Stop ermee!
7. “Dik” is geen gevoel. Je kan je niet dik voelen. Het is geen emotie. Je bent het of je bent het niet.

Hoe-Hars-Je-Grote-Zware-dikke-Dames-198x300
8. Heb geen medelijden met ons, de dikke medemens. We willen geen medelijden, we willen alleen aanvaard worden.
9. Dikke mensen zijn geen fetisj! Niet verwachten dat we dankbaar zijn, omdat je ons neukbaar vind.
10. Dikke mensen kunnen ook last hebben van sexueel overschrijdend gedrag. De angst om belachelijk gemaakt te worden en om door niemand geloofd te worden is dan ook sterk aanwezig.
11. Dikke mensen hebben ook last van eetstoornissen.
12. Dik en ongezond betekend niet hetzelfde.
13. Stop met je “bezorgdheid” te uiten betreffende onze gezondheid. Onze gezondheid is niet jou “bezorgdheid”.
14. Nooit je partner onder druk zetten om gewicht te verliezen.
15. Ga zelf op onderzoek uit om informatie te verzamelen.
16. Verwijder de woorden “obesitas epidemie” uit je woordenschat. Dat is onze maatschappij dat deze term gebruikt. Zo wil ze de schuld in de schoenen van de dikke mensen te schuiven. Terwijl het zoveel meer complexer is dan dat.
17. Leer hoe dikke mensen vaak niet de juiste medische hulp krijgen. We worden vaak niet geloofd. Het enige advies dat we ontvangen en dat al onze problemen oplost; is vermageren. Zelfs een gebroken vinger kan zo behandelt worden.
18. Ga op onderzoek en ontdek dat het BMI nep is. De uitvinder hiervan is een Belg, Adolph Quetelet (1796) Hij was een statisticus, astronoom, wiskundige en een socioloog.
19. Als je kritiek geeft op de mensen, stop met kritiek te geven op hun dikke lichaam.
20. Thin shaming en fat shaming zijn niet hetzelfde! Iemand belachelijk maken omdat iemand te mager is, mag niet. Dat is zo! Maar fat shaming is iets compleet anders. Dikke mensen worden dagelijks gediscrimineerd. Niet alleen door mensen, maar door heel onze Westerse cultuur.
21. Als je naast iemand dik zit op de bus of in een vliegtuig, je overleeft het wel.
22. Dikke mensen verdienen minder dan dunne mensen. (dit is echt waar, ik wou dat ik dit verzon) Mensen worden ook minder snel aangenomen door hun gewicht.
23. Stop met te veronderstellen dat dikke mensen lui zijn.
24. Lees over dik zijn, geschreven door dikke schrijvers. Ze ontrafelen de misverstanden dat je tot op heden nog hebt. (Cat Pausé, Sofie Hagen, Megan Jayne Crabbe, Tatjana Almuli, Mayra Louise,…)
25. Leer je kinderen om van hun lichaam te houden. Je moet je nooit verontschuldigen voor je lichaam.
26. Er zijn verschillende soorten dikke lichamen. Niet elk dik lichaam heeft een zandloperfiguur of draagt z’n vet op “aanvaardbare” plaatsen.
27. Luister naar de verhalen van dikke mensen. Sommige verhalen gaan wereldvreemd klinken, maar laat je informeren. Luister naar de dagdagelijkse ervaringen dat we meemaken en leer hier iets van.
28. Als je hoort dat iemand in je familie, bij je vrienden,… iemand discrimineert of uitlacht; wijs die persoon terecht! Dit kan echt niet.
29. Laat het niet aan de dikke mensen alleen over, om voor zichzelf op te komen. Dunne mensen kunnen zeker hun steentje bijdragen.
30. Als je een vorm van fatphobia meemaakt, deel dit dan op sociale media.
31. Niet elke dikke buik is een zwangere buik. Soms kan het gebeuren dat je een dikke buik, verward met een zwangere buik. Het is niet de bedoeling dat wij jou dan beter gaan doen voelen.

53013948_10215954192181654_7030649197678297088_n
Dit lijkt veel werk. Maar dat is het niet. Het is alleen menselijk! Niemand verdient het om gediscrimineerd te worden. Ook dikke mensen niet!

Bron https://www.vice.com/en_us/article/mb4e7n/how-to-treat-fat-people-ally-fatphobia

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: