Body Positive

Dit is een artikel van januari 2018!!

Het is een Hot Topic op sociale media… Iedereen heeft het erover.

Er is altijd wel discussie rond dit onderwerp… Ik denk dat iedereen het op zijn eigen manier interpreteert…maar dat iedereen wel in grote lijnen hetzelfde ervan vindt. Snap je?

Eigenlijk is het simpel; iedereen aanvaardt iedereen… Ongeacht dat je dik, dun, zwart, wit, gehandicapt, klein, groot, holebi, etc….bent. En het belangrijkste; het aanvaarden en graag zien van jezelf. Het aanvaarden en houden van jezelf… Ook al ziet je lichaam er niet uit zoals in de vele magazines of zoals de mooie actrices op tv.

Waarom is dat net zo moeilijk? Waarom hebben zovele mensen het daar moeilijk mee? (Jaja, ook de mannen, het zijn niet enkel de vrouwen)

Nu, anno 2018, worden mensen nog steeds beoordeeld omwille van hun uiterlijk… Dit wordt mede mogelijk gemaakt ook door sociale media. Iedereen wilt er gelukkig en mooi uitzien op zijn/haar Facebookpagina, Intstagram, Snapchat,…  Langs de andere kant is er mede door sociale media meer empathie voor mensen dat er anders uitzien. (zoals alles heeft sociale media ook voor – en nadelen :-)) Het is meer bespreekbaar gemaakt, meer aanvaardbaar gemaakt dat er ‘andere’ mensen zijn. En dat is een goede zaak!!

Voor mij is het een lange reis geweest. Vroeger voelde ik me onzeker, lelijk, nooit goed genoeg. Echt Heel Onzeker!!! Dat heeft toch wel geduurd tot ik eind 20 was. Zelfs na het vermageren van 72 kg. (lees: maagverkleining op mijn 19jaar) Mijn lichaam was wel verandert, maar in mijn hoofd was er niks verandert. Jaren erna ben ik veel bijgekomen en vermagerd enzovoort. Dus ik weet uit volle overtuiging en ervaring dat niet het getalletje op de weegschaal belangrijk is, maar wel hoe je je voelt. Je mindset. Nu weeg ik 102 kg, 3 jaar geleden woog ik 120 kg. Ongeveer 4 a 5 jaar geleden heb ik mezelf aanvaard… Ik ben 1m83, ik ga altijd groot blijven, zelfs als ik ga krimpen op mijn oude dag; ik ga nooit maat 36 hebben, ik heb nu maat 46, 48, 50 en die staat me prima; ik ga nooit een mooi bruin huidje hebben, op mijn bruinst, vragen de mensen nog of ik de zon mijd; ik ga nooit door het leven gaan zonder bril of lenzen, want van ver zie ik niks… 🙂

En dat hoeft ook niet!! Ik ben genoeg!

Nu is het november 2019!

Body Positivity is nog steeds een hot topic deze dagen.

Het is de laatste maanden zelfs al verschillende keren in de media verschenen. Zowel in Nederland als België (eindelijk!!)

Zo was er de hele discussie rond de plussize etalagepop van Nike. In Nederland zijn ze als één bopo familie in opstand gekomen, vooral via Instagram. Een paar van de spilfiguren zijn dan op tv geweest en mochten hum mening toelichten. Superleuk om te zien.

Lizzo zorgde er ook voor dat body positivity besproken werd op de tv in Nederland.

En natuurlijk de mooie boeken; Knap voor een dik meisje van Tatjana Almuli en Op je lijf geschreven van Mayra Louise.

Verleden week was het Body Positive Event. Dit ging door in Rotterdam. Het werd georganiseerd door 2 fantastische vrouwen; Veerle van Dik Gelukkig en Danielle van Bureau Body Positive. Hier was ik ook aanwezig. Het was zo een mooi event. We werden ondergedompeld in een warm bad. Iedereen was er voor dezelfde reden en het was (h)eerlijk!

In België is er stilletjes ook beweging aan het komen.

Zo werd er op de Meir in Antwerpen The Diversity Catwalk georganiseerd. Mannen en vrouwen in alle maten, kleuren, met handicaps en chronische ziektes, in zwarte lingerie of zwempak. Om zo de aandacht te vestigen dat IEDEREEN er kan en mag zijn en ruimte mag opnemen in deze wereld!

Een tijdje later volgde het Blind Body Positive Protest. 1 heer en ongeveer 14 dames (waaronder ik) deden in het centrum van Leuven hun kleding uit. We stonden in onze lingerie of badpak en hadden een blinddoek aan. We vormde een cirkel en hielden mekaars hand vast. De voorbijgangers konden een boodschap schrijven op ons lichaam of gewoon een hartje tekenen. Dit event en het vorige trokken ook de nodige media aandacht. We kwamen in de kranten en TV.

Romy, een plussize model en ook body positive activiste, heeft meegedaan aan de Miss Top Of The World Plussize in Kiev. Ze werd 3de!!!

Gisteren kwam de eerste aflevering van Labels uit. Een online serie van de VRT. Hun 1ste aflevering ging over body positivity. Met Romy, Elodie en Jitske. Ze vertellen elk hun verhaal en wat body positivity voor hun betekent. Hele mooie serie… Romy heeft ook meegedaan in de vorige 2 events en het BBPP heeft ze zelfs mee georganiseerd! Van deze topper gaan we nog horen!

Zo zie je maar wat er op bijna 2 jaar tijd kan veranderen. We kunnen het veranderen. Onze maatschappij en ons schoonheidsideaal. Het kan anders!Maar we moeten actie blijven ondernemen!

Ik ben coach, bopo coach. Ik begeleid vrouwen naar een beter lichaamsbeeld en intuïtief eten. Alles begint bij jezelf!!!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: