Mijn brief aan de wereld (of toch, aan België)

Er moet mij het één en ander van mijn hart! Ik ben Kelly, 38 jaar, mama v een 14 jarige dochter, bodypositivity coach https://vetjeshierendaar.com/wat-doe-ik/ en fat activist… Ik ben al mijn hele leven dik, dus ik weet als geen andere dat er mensen nodig zijn om zich in te zetten voor de rechten van dikke mensen. Fat activisme is zoooo nodig! Maar toch zijn er weinig fat activistes in België en gebeurd dit veel te weinig. In Vlaanderen, in België, over de hele wereld eigenlijk.

Net als vele andere dikke mensen (lees al dan niet ALLE dikke mensen), werd ik vroeger ook gepest. Je krijgt eigenlijk al op jonge leeftijd te horen dat je niet oké bent. Dat je lelijk, onaantrekkelijk, lui, dom, ongezond, onverzorgd, etc. bent. Thuis, op school, van familie, van vreemde mensen, bij de dokter, tijdens het medisch onderzoek,… Elk dik kind, of als je door je ouders of leerkracht als dik wordt beschreven, heeft met deze BS te maken gehad.

Zelfs als je de school achter je laat en volwassen wordt, krijg je nog steeds met deze BS te maken. Nog steeds krijg je van buitenaf deze negatieve connotaties te horen. Na zovele jaren begin je ze ondertussen zelf te geloven. Je denkt dat je lui bent, lelijk, lui, ongezond, een tikkende tijdbom, waardeloos eigenlijk. Gewoon omdat je dik bent en dikke mensen worden nu eenmaal NIET aanvaard in onze westerse maatschappij. Zeker op vlak van “gezondheid” komt er heel veel BS naar boven. Want je kan toch onmogelijk gezond en dik zijn. Je probeert dieet na dieet, want geloof me, dikke mensen zijn allemaal minstens 1x (meestal meer dan 1x) op dieet geweest, om toch maar “gezonder” te worden.

Maar, diëten werken niet op lange termijn (lees: 95% faalt) Op korte termijn werken ze wel goed, vandaar hun succes. Als je dan “faalt”, faal jij, niet het dieet dat gewoon niet werkt. Neen, je legt de schuld bij jezelf. Je hebt geen wilskracht zogezegd. Maar niks is minder waar! Diëten zijn zo gemaakt, om ze niet vol te houden. Je lichaam laat dat gewoon niet toe. Hongersnood of diëten; wat is het verschil? Je lichaam kent het verschil niet. Toch wordt ons dieet na dieet voorgeschoteld; Herballife, Keto, Intermittent fasting, WW en nog zovele meer. Shakes om te vermageren en pillen om te vermageren kan je gewoon verkrijgen in de apotheek, kruidvat, online… Niemand dat er iets van zegt. Terwijl dit zo schadelijk is.

Nog steeds wordt BMI gebruikt als indicator voor onze gezondheid te meten. Terwijl het ondertussen wel algemeen geweten is dat BMI BS is! Uitgevonden door een Belg natuurlijk. Getest op witte Europese mannen. En uitgevonden om statistieken te verzamelen over een groep mensen. Niet om bij individuele mensen na te gaan of ze “gezond” zijn. Ale, gezond, om na te gaan of ze onder of overgewicht hebben. (onder of boven welk gewicht eigenlijk??) Spijtig genoeg wordt het als gezondheidsmeter gebruikt, wat het dus NIET is! Gezondheid kan je niet afleiden aan iemand zijn gewicht. Dun is niet persé gezond en dik is niet persé ongezond.

Ik vind het heel raar dat men praat over diversiteit, zonder over lichamen te praten. Je hebt mensen met verschillende kleuren ogen, je hebt zwarte en witte mensen, kleine en grote mensen, verschillende genders, mensen van de lgbtq community…. (en ik ben heel harde voorstander van diversiteit en mijn hart gaat uit naar alle groepen dat ook strijden voor gezien te worden, aanvaard te worden, een vorm van erbij te horen eigenlijk!! 100%) Maar, toch wordt er altijd verwacht dat het lichaam slank is. Liefst; slank, sportief met billen en borsten (voor de vrouwen dan) Voor de mannen; liefst een sixpack… Waarom is het zo moeilijk om te aanvaarden dat er nu eenmaal dikke en dunne lichamen zijn? De één is niet beter als de andere. Geef iedereen hetzelfde eten en dezelfde beweging; je gaat nog steeds dikke en dunne lichamen hebben. (lees; ook dit is diversiteit)

Onze westerse maatschappij moet van heel het idee af dat dik slecht en ongezond is. Noem me 1 ziekte dat alleen dikke mensen kunnen krijgen?? Geen enkele!!

Waar dikke mensen wel mee te maken hebben is stigma. Gewicht stigma is enorm schadelijk. Constant te horen krijgen dat je lichaam fout en slecht is, is zo erg en enorm schadelijk. Stigma alleen kan zorgen voor een hoge bloeddruk, stress, hartkloppingen,…) Dezelfde symptomen dat dikke mensen krijgen, zogezegd door hun hoge gewicht. Maar is het door het gewicht? Of door het levenslange stigma? Gezondheid draait volgens mijn medemens over gewicht. Dit is ook heel duidelijk geworden door onze wereldwijde covid 19 pandemie. Weeral werden dikke mensen geviseerd. Weeral werd dieet na dieet gepromoot en werd het k*twoord ‘coronakilo’s’ uitgevonden. Vele mensen gingen op dieet, kregen een eetstoornis of kregen een gestoorde relatie met eten. Dit is zooooo schadelijk!! Fatphobia heeft niet alleen een negatieve invloed op dikke mensen, maar op ALLE mensen.

Deze shit moet stoppen! Stigma tegenover dikke mensen moet stoppen! Discriminatie bij de dokter moet stoppen! (gewichtsverlies is geen remedie voor een keelontsteking…) Discriminatie op de werkvloer moet stoppen! (gelijke kansen tijdens een sollicitatie, gelijke kansen op loonsverhoging, …) Haat naar dikke mensen toe moet stoppen! We zijn allemaal mensen!! En verdienen allemaal gelijke kansen!

In Nederland heeft men Dikke Vinger! Een organisatie dat zich inzet voor de dikke mens, zelfs op politiek vlak. https://dikkevinger.org/ In Groot-Brittannië hebben ze een rapport ingediend waarin ze erkennen dat een positief lichaamsbeeld belangrijk is en dat gewicht stigma, BMI en dieetcultuur enorm schadelijk zijn! Ook op politiek vlak. https://media-exp1.licdn.com/dms/document/C4E1FAQEmDhzT2U2ZiQ/feedshare-document-pdf-analyzed/0/1618520839692?e=1628110800&v=beta&t=X0Mej1TMDxfMewA1-AZWrQ59bv4jbzDx2SEKVfgsEh4 Dit moet in België ook! Mede fat activisten in België (jullie weten wie jullie zijn :-)) Samen kunnen we iets veranderen! Op politiek vlak, in onze maatschappij, er MOET iets veranderen!!

Merci om te lezen!!!

Groetjes van mij, Kelly

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: