Vetf….Watte???

Vetfo… Watte??

Waarom weten zo weinig mensen wat vetfobie is, terwijl bijna heel onze westerse samenleving er last van heeft?

We leven in een maatschappij die dun zijn verheerlijkt en dik zijn de grond in boort. Eten wordt gelabeld als ‘gezond’ en ‘ongezond’. Er kampen ontzettend veel mensen met een eetstoornis of ze hebben een verstoorde relatie met eten. Een negatief lichaamsbeeld is iets dat iedereen wel herkent, maar waarvan niemand echt weet hoe je het moet aanpakken.

Vrouwen worden op een piëdestal geplaatst omwille van hun jeugdigheid, schoonheid en slanke lichaam. Ze worden gebruikt door onze maatschappij als pronkstuk en bij het vuilnis geplaatst als ze ‘te oud’ of ‘te dik’ zijn. 

Vrouwen verdienen het alleen maar om in de spotlight te staan wanneer ze een onberispelijk uiterlijk hebben. Liefst een haarloos lichaam met gladde huid. Borsten, maar ze mogen niet te dik of niet te klein zijn. Een platte buik, maar wel brede heupen en een dikke kont.

En wij? Wij vinden dat normaal!

Wanneer iemand niet aan deze schoonheidsnormen voldoet, wordt er zonder meer gebodyshamed. Mensen pesten of bekritiseren omwille van hun uiterlijk…. Ik heb dat nooit begrepen! Je kiest toch niet zelf hoe groot je bent? Hetzelfde geldt voor je gewicht. Als dat wel kon was het merendeel van onze westerse bevolking nu slank. Diëten werken niet. Op korte termijn, zeker wel. Maar binnen de 2 à 5 jaar gaat het verloren gewicht er wel terug bij zijn.

Is dat het leven dan? Dat vrouwen hun hele leven op dieet staan? Streven naar een dun lichaam? Elke maaltijd afwegen en x aantal calorieën verbranden per dag om niks bij te komen?

Ik denk het niet.

Ik ben dik. Daar is helemaal niks mis mee! Ook ik verdien mijn plekje in de spotlight. Een leven zonder vooroordelen en stigma.

Zo ver zijn we echter bijlange nog niet. Dik zijn wordt geassocieerd met lui zijn, onaantrekkelijk, geen zelfrespect, onhygiënisch, miserabel, onsuccesvol, depressief, … Zo kan ik nog even doorgaan.

We worden gereduceerd tot ons gewicht. Bij de dokter, op het werk, op school, bij familie, tijdens sollicitaties, bij het kopen van een huis, etc.

Niet dik worden is dus heel belangrijk! Niks lijkt zo erg als dik zijn. Waarom? Omdat we allemaal weten dat dikke mensen niet correct behandeld worden in onze maatschappij. Dat wil natuurlijk niemand zelf meemaken. En dat, vrienden, is vetfobie!

Het wordt dringend tijd dat we de focus op het uiterlijk loslaten. Je bent je uiterlijk niet. Je bent zoveel meer!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: