De dieetmentaliteit

Je bent op mijn site, dus dat betekent dat je waarschijnlijk een moeilijke relatie met eten hebt…

Dat betekent dat je waarschijnlijk nog niet (volledig) losgerukt bent van de dieetmentaliteit.

Dat betekent dat je vaak/obsessief met eten bezig bent…je staat er mee op en je gaat er mee slapen.

Herken je je hierin?? ” Mag ik dit wel eten, dat is ongezond? Hoeveel calorieën zitten daarin? Ik heb een hele zak chips gegeten, ik voel me slecht! Ik moet zeker 5 stukken fruit per dag eten. Ik heb gisteren teveel gegeten, dus de rest van de week ga ik op de rem staan. Straks ben ik alleen en ‘veilig’ thuis en kan ik eens goed zondigen..”

Zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Allemaal gedachtes dat in je hoofd komen gedurende de dag. Eten neemt veel tijd in beslag in je hoofd.

De meeste vrouwen zijn veel meer met eten bezig zijn dan ze willen. Ze nemen zich iedere dag voor om minder en gezonder te eten, maar ze eindigen toch altijd weer met eetbuien en/of emotie-eten. Ze zijn veel bezig met wat, wanneer en hoeveel ze hebben gegeten. Iedere eetkeuze is een strijd. Ze hebben het gevoel dat ze geen controle hebben over eten, wat ze ook doen. En ze zijn er van overtuigd dat dit hun schuld is.

Dit is echter niet waar! Het is niet je schuld! We leven nu eenmaal in een maatschappij waarin diëten, goed en slecht eten, gezond en ongezond eten er al heel vroeg met de paplepel word ingegeven. We groeien er mee op. We zien het overal. Dus het is normaal dat je dit als ‘waarheid’ aanneemt.

De normale eter

Weinig vrouwen dat ik ken hebben een ‘normale’ relatie met eten.

Ellyn Satter, van het Ellyn Satter Institute in Amerika, heeft een hele goede omschrijving gegeven van hoe een normale relatie met eten eruit ziet:

Normaal eten betekent met honger aan tafel gaan en eten tot je genoeg hebt. Voedsel eten dat je lekker vindt en ophouden met eten als je werkelijk genoeg hebt. Dus niet stoppen omdat je zou móeten stoppen. Normaal eten is een overwogen beslissing nemen over wat je eet, zodat je voedzaam eet. Echter, zonder hier zodanig zenuwachtig mee om te gaan dat je plezierig en lekker eten misloopt.

Normaal eten bestaat voor de één uit drie maaltijd per dag, voor de ander uit vier of vijf, voor weer een ander uit allerlei hapjes door de dag heen. Het betekent dat je soms wat koekjes in de koekendoos laat zitten omdat je weet dat je er morgen weer van kan eten. Soms betekent het dat je er nog meer neemt omdat ze zo lekker zijn.

Normaal eten is jezelf toestemming geven om ook te eten omdat je blij, verdrietig, moe of verveeld bent, of gewoon omdat het goed voelt. Normaal eten betekent soms overeten en je vol en oncomfortabel voelen. Soms betekent het te weinig eten en spijt hebben dat je niet meer op hebt. Normaal eten is erop vertrouwen dat je lichaam de balans zelf weer opzoekt.

Normaal eten vraagt wat tijd en aandacht, maar niet ál je tijd en aandacht. Normaal eten is flexibel. Het varieert steeds opnieuw in reactie op je hongergevoel, je dagelijkse rooster, de aanwezigheid van eten en je gevoelens.”

Intuïtief eten

Met een portie logisch nadenken, zelf relativeren, luisterend oor naar je lichaam en veel geduld kan je ook de weg vinden naar een “normale eter”.

We worden allemaal geboren als ‘normale eter’. Denk maar aan een baby dat luidkeels weent omdat die honger heeft. De baby voelt aan zn lichaam dat die honger heeft en mama reageert met melk. Als de baby voldaan is, stopt hij met zuigen of weent als hij meer wilt. Een voldane boer als gevolg en daarna een dutje… (oh, wat een leven heeft een baby ;-))

Echter door de jaren heen, veel te vroeg meestal, stoppen we met intuïtief eten. We komen in contact met de dieetmentaliteit. We gaan massaal op dieet en luisteren naar andere mensen dat zeggen wat we wel of niet mogen eten. We vertrouwen ons lichaam niet meer. We negeren het compleet. Want vermageren, dun blijven, “gezond zijn”, “er goed uit zien” is de norm. Zo besteedt je vele jaren tot wanneer je beseft dat het genoeg is… Voor sommige vrouwen gebeurt dit vrij snel, voor andere is het een veel langer proces en sommige vrouwen beseffen het nooit.

Advertenties