De dieetmentaliteit

Je bent op mijn site, dus dat betekent dat je waarschijnlijk een moeilijke relatie met eten hebt…

Dat betekent dat je waarschijnlijk nog niet (volledig) losgerukt bent van de dieetmentaliteit.

Dat betekent dat je vaak/obsessief met eten bezig bent…je staat er mee op en je gaat er mee slapen.

Herken je je hierin?? ” Mag ik dit wel eten, dat is ongezond? Hoeveel calorieën zitten daarin? Ik heb een hele zak chips gegeten, ik voel me slecht! Ik moet zeker 5 stukken fruit per dag eten. Ik heb gisteren teveel gegeten, dus de rest van de week ga ik op de rem staan. Straks ben ik alleen en ‘veilig’ thuis en kan ik eens goed zondigen..”

Zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Allemaal gedachtes dat in je hoofd komen gedurende de dag. Eten neemt veel tijd in beslag in je hoofd.

De meeste vrouwen zijn veel meer met eten bezig zijn dan ze willen. Ze nemen zich iedere dag voor om minder en gezonder te eten, maar ze eindigen toch altijd weer met eetbuien en/of emotie-eten. Ze zijn veel bezig met wat, wanneer en hoeveel ze hebben gegeten. Iedere eetkeuze is een strijd. Ze hebben het gevoel dat ze geen controle hebben over eten, wat ze ook doen. En ze zijn er van overtuigd dat dit hun schuld is.

Dit is echter niet waar! Het is niet je schuld! We leven nu eenmaal in een maatschappij waarin diëten, goed en slecht eten, gezond en ongezond eten er al heel vroeg met de paplepel word ingegeven. We groeien er mee op. We zien het overal. Dus het is normaal dat je dit als ‘waarheid’ aanneemt.

Intuïtief eten

Met een portie logisch nadenken, zelf relativeren, luisterend oor naar je lichaam en veel geduld kan je ook (terug) de weg vinden naar een “normale” relatie met eten.

We worden allemaal geboren als ‘normale eter’. Denk maar aan een baby dat luidkeels weent omdat die honger heeft. De baby voelt aan zn lichaam dat die honger heeft en mama reageert met melk. Als de baby voldaan is, stopt hij met zuigen of weent als hij meer wilt. Een voldane boer als gevolg en daarna een dutje… (oh, wat een leven heeft een baby ;-))

Echter, door de jaren heen, veel te vroeg meestal, stoppen we met intuïtief eten. We komen in contact met de dieetmentaliteit. We gaan massaal op dieet en luisteren naar andere mensen dat zeggen wat we wel of niet mogen eten. We vertrouwen onszelf en ons lichaam niet meer. We negeren het compleet. Want vermageren, dun blijven, “gezond zijn”, “er goed uit zien” is de norm. Zo besteedt je vele jaren tot wanneer je beseft dat het genoeg is… Voor sommige vrouwen gebeurt dit vrij snel, voor andere is het een veel langer proces en sommige vrouwen beseffen het nooit.