VRAGEN

Is intuïtief eten een dieet?

Neen, dit is geen dieet. Er is geen voedselplan. Er zijn geen voorgeschreven regels. We zijn allemaal geboren als intuïtief eter. Denk maar aan een baby dat luidkeels weent omdat die honger heeft. De baby voelt aan z’n lichaam dat die honger heeft en mama reageert met melk. Als de baby voldaan is, stopt hij met zuigen of weent als hij meer wilt. Intuïtief eten betekent terug gaan naar het begin. Voor de dieetmentaliteit z’n intrede deed, voor de druk van onze maatschappij op onze schouders rustte. Echter, hebben de meeste van ons heel veel tijd (en geld waarschijnlijk) gespendeerd aan diëten, voedsel bannen, proberen om te voldoen aan ons westers schoonheidsideaal, sporten, … dat het heel moeilijk is om de weg terug te vinden om te gaan luisteren naar je lichaam en je innerlijke stem. Want je hebt jezelf nooit vertrouwt als het op je lichaam en eten aankomt. Je hebt altijd geluisterd naar het dieet en je lichaam en innerlijke stem genegeerd.

Promoot je obesitas?

Ik promoot niks. Ik vind dat iedereen er mag zijn. Dun, dik, klein en groot, wit en zwart, LGBTQ en hetero en alles er tussenin. Dikke mensen hebben evenveel recht om gelukkig te zijn, hun foto’s online te delen, geld te verdienen, sexy te zijn, een goede relatie te hebben, lekker te eten, … als hun magere medemens. Ik streef ernaar dat die dingen voor dikke mensen mogelijk zijn zonder negatieve commentaar op hun lichaam. Zonder stigma, zonder commentaar over “gezondheid”. Want dat is bullshit!!

Kan je als dikke mens een eetstoornis (anorexia of boulimie) krijgen?

Ja, zeker en vast. Vele dikke mensen zijn heel hun leven op dieet. Vele zijn heel hun leven bezig met vermageren, aankomen (jojoën dus), want diëten werken niet! Velen eten teveel en geven daarna over. Velen eten soms dagen praktisch niet en compenseren het daarna door eetbuien. Velen worden door hun familie en door dokters aangemoedigd om te vermageren en te diëten en worden niet serieus genomen als ze spreken over hun eetstoornis. Want het gaat over dikke mensen en die kunnen geen eetstoornis hebben want ze zijn nog steeds dik!

Blijft je gewicht eraf na een maagverkleining

Nee! Er zijn natuurlijk mensen waar dat wel het geval is. Alhoewel die zeker en vast in de minderheid zijn. Maar mijn persoonlijke ervaring is dat je zeker en vast terug gewicht bijkomt. Ik was 72 kg vermagerd en de jaren nadien zijn er vele kilo’s opnieuw bijgekomen. Eigenlijk is een maagverkleining een crash dieet. Je vermagerd snel en het gewicht dat je kwijt bent, moet je de rest van je leven er proberen af te houden. En dat doe je door te diëten. Echter werken diëten niet. Sommige mensen vermageren helemaal niks.

Gaat mijn lichaamsbeeld veranderen (positief) na een maagverkleining/gewichtsverlies?

Dat hopen we alleszins! We hopen dat ons leven er plots helemaal anders gaat uitzien, dat we ons anders gaan voelen, dat we anders over onszelf gaan denken. Maar de realiteit is anders. Je lichaamsbeeld gaat niet ‘plots’ rooskleurig worden, als je daarvoor je lichaam haatte; je gaat niet plots extravert worden, terwijl je een introvert bent. Net zoals bij de meeste mensen, kwamen mijn problemen van diep binnenin. Mijn lichaam veranderde snel en psychisch kon ik niet volgen. Ik vond mezelf minderwaardig, was depressief, had weinig zelfvertrouwen en verlegen. Ik had ook een hekel aan dikke lichamen en vond dat niet normaal. Ik vond dat lelijk en vreemd. (zo zijn we opgevoed, he; dik=slecht en lelijk) Toen ik in contact kwam met body positivity en fat acceptance en HAES is dat verandert. Mijn depressie en de rest heb ik ‘opgelost’ door dingen in mijn leven te veranderen dat niks met mijn uiterlijk en gewicht te maken had. Hier gingen jaren overheen. Een positief lichaamsbeeld hangt dus niet samen met dik of dun, maar wel met je mindset.

Wat zijn de nadelen van een maagverkleining?

Spijtig genoeg zijn er verschillende nadelen. Er zijn veel mensen dat nadien niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgen. Waaronder chronisch vitaminen (B11, B12, D) en mineralen (ijzer, calcium, zink) tekort. Je kan last hebben van dumping syndroom. Dit kan tot 4 uren gebeuren na het eten. Je eet iets en het eten gaat te snel door je darm (je darm is verkleind), waardoor je een te hoge bloedsuiker krijgt, dus je lichaam reageert en maakt te veel insuline aan, waardoor je een te lage bloedsuiker krijgt. En dan voel je je duizelig, flauw en zweterig. Je kan hier echter niks aan doen. Het alleen ondergaan tot het overgaat. Vele mensen hebben een eetstoornis en het niet mogen eten van bepaald eten (zoetigheden) werkt dit alleen maar in de hand. Als je zoals mij, terug bijkomt na een operatie, kan je last hebben van een schuldgevoel en schaamte. Want je hebt gefaald. Bij sommige mensen werkt de operatie niet. Mensen gaan dood tijdens of na een maagverkleining door complicaties. Je kan last hebben van overgeven, waardoor je op termijn een soort reflux ontwikkeld omdat je sluitspier niet meer goed afsluit. Je hebt last van huid teveel. Sommige mensen krijgen een verslaving. (medicijnen, maar vooral alcohol) Dit alles is niet jouw schuld, dit is het gevolg van een maagoperatie. Laat niemand je wijsmaken dat een maagverkleining ‘de gemakkelijke weg’ is, want dat is het zeker niet!!

Is voedsel verslavend?

De verslaving aan voedsel is niet lichamelijk. Ons lichaam en hersenen reageren er niet op zoals het bv reageert op alcohol en drugs. Een deel van onze hersenen is er om ons te belonen (dopamine) om te zorgen dat we graag eten, dat we graag seksen, een band krijgen met andere mensen en dat we graag bewegen,… In geval van een eetverslaving is er sprake van dwangmatig en overmatig eten, zonder dat het lichaam daarom vraagt. Alhoewel de verslagen en onderzoeken elkaar licht tegenspreken en nog in een beginstadium zijn, is de boodschap duidelijk: Verslaafd aan eten is geen verslaving aan voedsel. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar is wel zo. Voedsel bevat in het algemeen géén of nauwelijks bestanddelen waar mensen verslaafd aan kunnen raken. Een eetverslaving heeft meer te maken met hoe mensen zich gedragen rondom voedsel, wat ze van eten vinden en welke eetgewoontes zij in de loop van hun leven ontwikkeld hebben.

Kan je intuïtief eten na een maagverkleining

Dat kan zeker. Maar, op een andere manier. Ik spreek van mijn eigen ervaring. Ik heb geen hongergevoel; dus luisteren naar mijn lichaam is niet zo evident. Daarom hou ik de klok in het oog. s’ Morgens ontbijt ik, tijdens de middag eet ik en s’ avonds ook. Mijn lichaam geeft wel aan wanneer ik vol zit. Dit is geen ideale situatie, verre van, maar dit is hoe het is. Soms verlies ik de tijd uit het oog en soms voel ik dat, doordat ik me een beetje slap voel, soms voel ik het ook niet. Vermits maagverkleiningen vaak samenvallen met mensen met een eetstoornis kan dit triggers teweeg brengen. Dat is begrijpelijk. In dat geval, zoek hulp! Intuïtief eten en diabetes type 1 gaat bijvoorbeeld ook. Maar dit is zeker en vast uitdagend en niet simpel. Lukt het je niet alleen….zoek hulp!!!

Hebben jullie nog vragen??? Stel ze gerust… Mijn mail is vetjes.hier.en.daar@gmail.com

Bronnen:

Mezelf

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0149763414002140 Food Psych podcast – Christy Harrison

%d bloggers liken dit: